Secretariaat

mr. A Rookmaker

Bastenakenstraat 130

1066 JG Amsterdam

28 september 2020

Voorzitter VEAN in TV-programma Opgelicht

De afgelopen jaren heeft Opgelicht?! op de meest uiteenlopende plekken gespeurd naar oplichters en flessentrekkers. Regelmatig bleek de oplichter een spreekwoordelijke kale kip en viel er voor gedupeerden niets te halen. In andere gevallen was de dader gevlogen met een flinke som geld. Wat kun je dan beginnen? Te gast is Nicolette Heijkant, advocaat en zelf slachtoffer van oplichting.

Hoewel je als gedupeerde vreest je geld nooit meer terug te krijgen, is er wel degelijk een sprankje hoop. Ook als de boef met de noorderzon is vertrokken of zelfs overleden. Tip: gaat het om veel geld, zorg dan dat je een vonnis haalt.

Schuldenaar overleden

Als een oplichter komt te overlijden betekent dat niet per definitie dat de erfgenamen automatisch aansprakelijk zijn voor die schulden, dat heeft namelijk te maken met de wijze waarop de erfgenamen met de nalatenschap omgaan. De erfgenamen kunnen de erfenis verwerpen, zuiver aanvaarden of beneficiair aanvaarden.

Wordt de erfenis zuiver aanvaard, dan is de erfgenaam aansprakelijk. Wanneer de nalatenschap beneficiair wordt aanvaard, dan zal een zogenaamde vereffenaar worden benoemd. Deze vereffenaar gaat als een soort curator alle schulden en bezittingen verrekenen. Het kan dus best zijn dat je nog na het overlijden van een oplichter aanspraak kunt maken op jouw geld.

Het is raadzaam eens contact op te nemen met een erfrechtadvocaat als je vermoedt dat je aanspraak kan maken op (een deel van) de erfenis. Meer informatie is te vinden op deze blog van de Vereniging van Erfrecht Advocaten Nederland.

Civiele zaak

Wanneer je nog geld krijgt van iemand, dan heb je een vordering op diegene. Het nadeel van een civiele vordering die wij vaak zien is dat deze vaak al na vijf jaar verjaart. Wanneer je een vonnis hebt, dus een door de rechter vastgestelde vordering, dan is deze twintig jaar geldig.

Met het vonnis kun je een deurwaarder vragen het geld voor jou te incasseren. Een deurwaarder kan bijvoorbeeld ook beslag leggen al de betaling uitblijft. Maar met dit vonnis kun je je ook melden bij een vereffenaar als de schuldenaar is overleden.

Strafzaak

Als de schade die je hebt wordt meegenomen in een strafzaak, dan zal de rechter in zijn vonnis een schadevergoeding toekennen. In het geval van een schadevergoeding zal het CJIB gaan proberen het geld namens jou te incasseren bij de oplichter. Wordt er niet betaald aan het CJIB? Dan krijgt de dader te maken met verhogingen en mogelijk zelfs met hechtenis. 

Vonnis

Kortom, heb je een aanzienlijk bedrag uitstaan bij iemand? Zorg dan dat je een vonnis krijgt, dan kun je namelijk altijd aantonen waar je recht op hebt als een oplichter ineens weer opduikt of als een erfenis verdeeld gaat worden.

Hier kunt u het fragment terugkijken: https://opgelicht.avrotros.nl/uitzending/gemist/item/is-een-oplichter-onvindbaar-of-zelfs-overleden-wat-kun-je-als-slachtoffer-dan-nog-beginnen/

Sluit je aan bij ons netwerk van erfrecht advocaten

lid worden